tiistai 16. huhtikuuta 2013

Pähkinä purtavaksiToimittaja etsii ja jakaa tietoa ja on tärkeää, että tiedot ovat oikein. Ihan mitä tahansa höpönpöppöä ei voi julkaista. Nyt saatte hieman esimakua lauantain tapahtumasta. Tässä on teille pähkinä purtavaksi. Alla olevassa tekstissä on virheitä eikä kaikki ihan täsmää. Teidän tehtävänä on toimia reportterin tarkkuudella ja korjata tekstin asiavirheet.

Oikeat vastaukset löytyvät Korjaamolla sijaitsevasta raitiovaunumuseosta, jossa sijaitsee myös yksi SuperSupen tehtäväpisteistä tänä vuonna.

Vanha raitiovaunu (Kuva lainattu täältä)
 

Mitkä asiavirheet löydät alla olevasta tekstistä? 

"Ensimmäiset ratikat otettiin käyttöön 1800-luvun alussa. Ensimmäiset hevosvetoiset vaunut eli monigenssit olivat ensimmäinen joukkoliikenteen muoto Helsingissä. Ensimmäinen säännöllinen reitti kulki Kaivopuistosta Pasilaan. Ensimmäiset hevosratikat tulivat Helsingin katukuvaan vuonna 1890. Ratikka oli melkein kuusi metriä pitkä ja istumapaikkoja oli vain 10 kappaletta. Hevosratikoita oli aina 1940-luvulle saakka, mutta jo 1920-luvulla käyttöön tuli sähköllä toimivia raitiovaunuja. Näihin raitiovaunuihin sai avoperävaunuja kiinni ja niissä mahtui istumaan jopa 27 ihmistä kerrallaan. Sota-aikana 1940-luvulla ratikat eivät pystyneet liikennöimään pahojen kiskovaurioiden vuoksi. Olympialaisten lähestyessä 1950-luvun alussa kiskot korjattiin ja raitiovaunuliikenne lähti uuteen nousuun.

Uuden uhkan esittivät henkilöautot 1960-luvulla. Helsinki päätti kuitenkin pitää raitiovaunuliikenteen yllä ja hankki huimasti uutta kalustoa. 1970-luvulla liikennelaitos halusi muuttaa ratikoiden  värityksen sini-punaisiksi, mutta Helsinki-seuran suuren vastustuksen takia väri vaihdettiin takaisin kelta-vihreäksi. Tänä päivänä raitiovaunut ovat suuressa suosiossa ja ne ovat energian kulutuksen ja ympäristön kannalta paljon parempia kuin bussit ja henkilöautot."

SuperSupe lupasi postata oikeat vastaukset myös tänne blogiin. Kuitenkin vasta tapahtuman jälkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita ja toivottuja. Huomioithan kuitenkin kommenteissa hyvät tavat ja tapahtuman kohderyhmän. :)